sobota, 30 czerwca 2012

Przepis na pyszne rolady

Pyszne rolady mięsne w zależności od mięsa jakiego użyjemy mogą być wołowe, wieprzowe lub drobiowe.
Składniki:
Mięso wołowe albo wieprzowe lub drobiowe. 1 spora cebula, 30 dag pieczarek, 40 dag kapusty kiszonej, tłuszcz do smażenia i pieczenia, przyprawy.
Sposób wykonania:
Pokroić w drobną kostkę cebulę i pieczarki. Cebulę podsmażyć na patelni na złoty kolor, dodać pokrojone pieczarki, doprawić do smaku. Pieczarki puszczą sok więc należy go odparować. Kapustę kiszoną przesiekać na stolnicy nożem aby nie była zbyt "długa". Dodać ją do pieczarek. Wymieszać. Mięso pokroić w plastry. Ubić i doprawić do smaku. Na plastry mięsa nakładać kapustę z pieczarkami, zwinąć rolady i związać nitką lub spiąć wykałaczką. Podsmażyć na patelni. Następnie przełożyć do garnka, zrobić sos i gotować do miękkości. Ja jeśli robię rolady z wołowiny to przygotowuję je dzień wcześniej. Przegotowuję w sosie i odstawiam na całą dobę do lodówki lub w chłodne miejsce. Przez tą dobę kapusta "skruszy" mięso tak, że na drugi dzień rolady są mięciusieńkie. Życzę smacznego.

1 komentarz:

  1. Oj jak smacznie wyglądają,jeszcze takich nie robiłam -koniecznie muszę sprawdzic.

    OdpowiedzUsuń