środa, 20 czerwca 2012

Macie chętkę na kurczaka?

Może ktoś ma ochotę na nadziewanego kurczaka? Bardzo proszę! Oto przepis.
Składniki: 1 średni kurczak (ok.1,4kg), 40 dag wątróbki drobiowej, 30 dag żołądków, 30 dag serduszek, duży pęczek zielonej pietruszki, 4 bułki, 0,5l śmietany, łyżka masła, 2 jajka, 30dag pieczarek, 1 cebula, przyprawy i tłuszcz do pieczenia.
Wykonanie: Bułki pokroić w kostkę ok. 1,5 cm. Zalać je śmietaną. Do bułek zmielić przez maszynkę wątróbkę, serca, żołądki i pietruszkę. Pieczarki  i cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć cebulę na złoty kolor, dodać pieczarki i przyprawy do smaku (ja dodaję "Kucharka"). Podsmażone pieczarki dodać do bułki z wątróbką,sercami, żołądkami i pietruszką. Wymieszać. Dodać łyżkę masła i 2 jajka (białka ubić na pianę i dodać w ostatniej chwili przed nadzianiem). Nadzienie doprawić do smaku (np. "Kucharkiem" i papryką sypką pół na pół ostrą ze słodką)


Kurczaka rozciąć na grzbiecie i delikatnie wyparoszyć odcinająć mięso od szkieletu. Wyciągnąć szkietet. rozłożonego kurczaka dopracić przyprawami do smaku i pozszywać nitką zostawiając otwór na nadzienie. Nadziać kurczaka, zaszyć, wyłożyć do formy z tłuszczem (smalec, olej lub co kto woli). Następnie ponakłuwać kurczaka igłą ze wszystkich stron aby nie popękał w czasie pieczenia. Na wierzchu posypać ponownie przyprawami aby mięso nie było jałowe. Piec w piekarniku ok.1,5 godzi w temp.180 stopni Celsjusza. Można jeść na gorąco jako główne danie lub schłodzić w lodówce i podawać na zimno jako przystawkę.

2 komentarze: